Σελίδες

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Πήραμε την 6η, αγωνία τώρα για την 7η δόση.

Αγώνα δρόμου ξεκινά η κυβέρνηση για την 7η δόση τον Φεβρουάριο, ύψους 80 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να είναι η πρώτη της νέας δανειακής σύμβασης


Ο Ευ. Βενιζέλος με τον Β. Σόιμπλε και τον Ολι Ρεν κατά τη συνεδρίαση του χθεσινού Eurogroup
Ο Ευ. Βενιζέλος με τον Β. Σόιμπλε και τον Ολι Ρεν κατά τη συνεδρίαση του χθεσινού Eurogroup


Το πράσινο φως για την καταβολή της 6ης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα άναψε το Eurogroup, δίνοντας αίσιο τέλος στο θρίλερ. Τα χρήματα αναμένεται να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία μεταξύ 10 και 15 Δεκεμβρίου.
Eπειτα από αυτή τη θετική έκβαση στο μαρτύριο με την πολύπαθη τελευταία δόση του προηγούμενου δανείου, αρχίζει πλέον η σκληρή μάχη της επόμενης δόσης, η οποία θα είναι η πρώτη της νέας δανειακής σύμβασης.
Για την Ελλάδα, πρόκειται αναμφίβολα για έναν αγώνα δρόμου με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και πολλά εμπόδια, καθώς, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το δεύτερο πρόγραμμα διεθνούς αρωγής, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, που συμφωνήθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες στις 27 Οκτωβρίου.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή η δόση, που αναμένεται να εκταμιευθεί τον Φεβρουάριο, θα είναι της τάξης των 80 δισ. ευρώ, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι Βρυξέλλες θα είναι αμείλικτες στις απαιτήσεις τους προς την Αθήνα για απόλυτη εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Η χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του ευρώ πραγματοποιήθηκε υπό το βάρος της κατάστασης στην Ιταλία και υπό τις πιέσεις προς την Ευρωζώνη να λάβει αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της διάδοσης της κρίσης χρέους. Σε μια προσπάθεια να πείσουν τις αγορές, οι "17" επιχειρούσαν να συμφωνήσουν στους όρους της λεγόμενης "μόχλευσης" του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Βασική φιλοσοφία των σχεδιαζόμενων αποφάσεων ήταν -με δεδομένη την άρνηση να αυξηθούν τα πραγματικά κεφάλαια- η μετατροπή του Ταμείου σε ένα είδος Μηχανισμού Εγγυήσεων, με στόχο να δίνονται κίνητρα στους επενδυτές να αγοράσουν κρατικά ομόλογα προβληματικών χωρών. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την εντεινόμενη δυσπιστία των αγορών, ο στόχος για πενταπλασιασμό των 250-275 δισ. ευρώ διαθέσιμων πόρων του Ταμείου έχουν, εκ των πραγμάτων, αναθεωρηθεί προς τα κάτω, με αποτέλεσμα να κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολο το κατά πόσο η δύναμη πυρός του Ταμείου θα φτάσει το 1 τρισ. ευρώ.
Παράλληλα, εξετάζεται και το σενάριο να ενισχυθεί ο ρόλος της ΕΚΤ ώστε να δανείζει το ΔΝΤ, το οποίο θα παρέχει στήριξη στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Στο μεταξύ συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις για την αναθεώρηση της λειτουργίας της Ευρωζώνης. Χωρίς να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, φαίνεται να κερδίζει έδαφος η ιδέα της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των 17 χωρών-μελών του ευρώ, για να αποφευχθεί η διαδικασία της τροποποίησης της Συνθήκης της ΕΕ.

Ο Ευ. Βενιζέλος
Την ικανοποίησή του για την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την καταβολή της 6ης δόσης εξέφρασε ο Ευ. Βενιζέλος, που δήλωσε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη αφού η ευρωζώνη έλαβε υπόψη τις γραπτές δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των τριών κομμάτων που την στηρίζουν.
Προκειμένου να μην υπάρξει καμία αμφιβολία ως προς τις δεσμεύσεις, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ θα στείλει απαντητική επιστολή προς τον Λ. Παπαδήμο, η οποία θα συνιστά και ένα είδος ερμηνείας, εκ μέρους του Eurogroup, των επιστολών, ώστε να είναι καθαρό ότι η δέσμευση της Ελλάδας αφορά τρέχον πρόγραμμα και νέο πρόγραμμα.
Οπως υπογράμμισε ακόμη ο κ. Βενιζέλος, το Eurogroup αποφάσισε να προωθηθεί με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα και τη συμμετοχή των ιδιωτών με στόχο οι σχετικές διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο. Τέλος, η Τρόικα θα έρθει στην Αθήνα για την έναρξη των διαπραγμάτευσεων για το νέο πρόγραμμα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (8-9 Δεκεμβρίου).
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ

ΣΤΙΣ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Δίνει το "ok" το ΔΝΤ

Τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για να αποφασίσει για την έκτη δόση προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, που βρίσκεται στη Λατινική Αμερική, ζήτησε την πραγματοποίηση της συνεδρίασης για να "κλείσει" το θέμα αυτό, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα, με βάση τη συμφωνία της 26ης-27ης Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τόμσεν επρόκειτο χθες το βράδυ να παραδώσει την έκθεσή του στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Ο αξιωματούχος του Ταμείου φέρεται να εισηγείται την εκταμίευση και φέρεται να δικαιολογεί τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με βάση τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου και με δεδομένο ότι θα γίνει και το "κούρεμα" του χρέους.

Οι 96 μαρτυρικές μέρες για την 6η δόση
24 Αυγούστου
1 Αποχώρηση της τρόικας

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για την υλοποίηση του Μνημονίου και την εκταμίευση της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ και αιφνιδιαστική αποχώρηση των επικεφαλής της τρόικας από τη χώρα μας. Ο Ευ. Βενιζέλος κάνει λόγο για τεχνικά και διαδικαστικά θέματα και αποσυνδέει τη διακοπή των διαπραγματεύσεων από διαφωνίες για την οικονομική πολιτική.

11 Σεπτεμβρίου
2 Ανακοινώνεται το χαράτσι

Από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται νέο πακέτο μέτρων, με αιχμή την επιβολή του ειδικού τέλους στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Νωρίτερα είχαν ανακοινωθεί περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και διεύρυνση της εφεδρείας.
27 Σεπτεμβρίου
3 Κυβερνητικές δεσμεύσεις

Πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών αποστέλλουν επιστολές στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ για την πιστή τήρηση και υλοποίηση του Μνημονίου και τη λήψη μέτρων για την κάλυψη των δημοσιονομικών αποκλίσεων.
29 Σεπτεμβρίου
4 Τελεσίγραφα της τρόικας

Επιστροφή της τρόικας και διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για το περιεχόμενο του νέου πακέτου δημοσιονομικής προσαρμογής, την εξειδίκευση των μέτρων και του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής τους. Οι δανειστές με μορφή τελεσιγράφου ζητούν την άμεση ψήφιση των μέτρων.
20 Οκτωβρίου
5 Ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Ψήφιση από τη Βουλή του πολυνομοσχεδίου για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, την άμεση εφαρμογή της εφεδρείας και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Τη συγκεκριμένη ρύθμιση καταψηφίζει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λ. Κατσέλη, και διαγράφεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.

26 Οκτωβρίου
6 Η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου

Σύνοδος Κορυφής, όπου αποφασίζεται το δεύτερο πακέτο χρηματοδότησης της χώρας, με ταυτόχρονο κούρεμα κατά 50% των ελληνικών ομολόγων.
30 Οκτωβρίου
7 Η απόφαση για δημοψήφισμα

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ανακοινώνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ την απόφαση για διενέργεια δημοψηφίσματος για την έγκριση της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.
2 Νοεμβρίου
8 Η ψυχρολουσία των Κανών

Μέρκελ και Σαρκοζί καλούν στη Σύνοδο των "G20", στις Κάνες, τον Ελληνα πρωθυπουργό και ζητούν επιτακτικά την ακύρωση δημοψηφίσματος. Αν επιμείνει στη διεξαγωγή του, του ζητούν αυτό να γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου, με ερώτημα την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ.
11 Νοεμβρίου
9 Σχηματισμός νέας κυβέρνησης

Παραίτηση του πρωθυπουργού και σχηματισμός νέας κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ. Επειτα από ένα τετραήμερο θρίλερ νέος πρωθυπουργός ορίζεται ο Λουκάς Παπαδήμος, στην κυβέρνηση του οποίου 255 βουλευτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης.

15 Νοεμβρίου
10 Θρίλερ με την υπογραφή Σαμαρά

Το Eurogroup επιμένει στις επιστολές από τους αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, με τις οποίες θα παρέχουν έγγραφες διαβεβαιώσεις για την τήρηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της 6ης δόσης.
29 Νοεμβρίου
11 Πράσινο φως από Eurogroup

Το Eurogroup αποφασίζει την εκταμίευση της 6ης δόσης στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου