Το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου αναμένεται να δώσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης την Τρίτη. Δεν υπάρχει πλέον καμμία ανησυχία, δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup, αλλά και της κρισιμότερης ακόμα συνόδου κορυφής της 8ης και 9ης Δεκεμβρίου, συνεχείς είναι οι συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου, υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.
Η αρχική έγνοια της ελληνικής πλευράς για την εκταμίευση της έκτης δόσης φαίνεται ότι θα ξεπεραστεί στο αυριανό συμβούλιο. Σε δηλώσεις του το απόγευμα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε πως δεν υπάρχει πλέον μεγάλη ανησυχία για το αν η τρόικα θα αποδεχθεί την επιστολή του αρχηγού της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά που στηρίζει το νέο πρόγραμμα στήριξης, καθώς και για το αν θα εγκριθεί η εκταμίευση της έκτης δόσης.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου, Αμαντέου Αλταφάζ παρέπεμψε στη συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα αποφασίσει την εκταμίευση του μεριδίου της ΕΕ, ύψους 5,8 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 8 δισ. ευρώ της έκτης δόσης του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Ερωτηθείς αν οι επιστολές που έλαβε το συμβούλιο Eurogroup από τους πολιτικούς αρχηγούς της Ελλάδας, ικανοποιούν τον Επίτροπο Ρεν, ο κ. Αλταφάζ απάντησε πως τα κράτη-μέλη που χρηματοδοτούν την Ελλάδα είναι εκείνα τα οποία θα πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσο οι διαβεβαιώσεις που παρέχονται μέσω των επιστολών είναι αρκετές.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο Επίτροπος Ρεν δεν επιθυμεί να εκφράσει την άποψή του, προτού συνομιλήσει με τους εταίρους του στο Eurogroup.
Η δεύτερη και δυσκολότερη συζήτηση αφορά όμως το μέλλον της ευρωζώνης και ειδικότερα την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους με ενεργότερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αναμένεται να μετεξελιχθεί σε καθοριστικό παράγοντα.
Σε ό,τι αφορά, την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) που θα αποφασίσει αύριο το Eurogroup, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρκέστηκε να επισημάνει τη σημασία πλήρης εφαρμογής της σχετικής απόφασης της 26ης Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι το EFSF παραμένει το βασικό στοιχείο της απάντησης της ευρωζώνης στην κρίση χρέους.
Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει την κριτική που άσκησε η Γερμανία στις πρόσφατες προτάσεις που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την έκδοση ευρωομολόγων, ο Αμαντέου Αλταφάζ τόνισε ότι σκοπός της Επιτροπής είναι η διατήρηση της ενότητας της ευρωζώνης, ενώ, σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες για σχηματισμό ευρωζώνης πολλών ταχυτήτων, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι "τα σενάρια διάσπασης", δεν βοηθούν την ευρωζώνη.
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Stampa, σύμφωνα με το οποίο η Ιταλία έχει ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ, ο κ. Αλταφάζ, αφού τόνισε ότι το σενάριο αυτό απορρίφθηκε κατηγορηματικά από το ίδιο το ΔΝΤ, διαβεβαίωσε ότι ουδέποτε συζητήθηκε κάτι τέτοιο, κατά την επίσκεψη του Επιτρόπου Ρεν στη Ρώμη, την περασμένη εβδομάδα. Διευκρίνισε, δε, ότι αν ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης επιθυμεί να ζητήσει οικονομική στήριξη, θα πρέπει να υποβάλει το αίτημά του τόσο στην Ευρωομάδα όσο και στο ΔΝΤ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου