Σελίδες

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

ΗΛΙΑΚΕΣ ΚΗΛΙΔΕΣ.

                                                              
Μία τεράστια σε μέγεθος ενεργή περιοχή με μεγάλο αριθμό κηλίδων έκανε την εμφάνισή της στον Ήλιο ξεπροβάλλοντας από το ΒΑ χείλος του ηλιακού δίσκου στις 2 Νοεμβρίου. Παίρνοντας την αρίθμιση «ενεργή περιοχή 1339» (AR1339) έχει περίπου 40000 km πλάτος και 80000 km μήκος (ίσο περίπου με 6 φορές τη διάμετρο της Γης).

Η ενεργή αυτή περιοχή περιλαμβάνει μία τεράστια κηλίδα, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες σε έκταση που έχουν ποτέ παρατηρηθεί. Στην περιοχή αυτή παράχθηκε στις 3 Νοεμβρίου λόγω της έντονης μαγνητικής δραστηριότητας μία ισχυρότατη έκλαμψη που ταξινομήθηκε ως Χ1.9 τάξης. Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι τεράστιες εκρήξεις που στέλνουν ενέργεια, φωτόνια και μεγάλης ταχύτητας ενεργειακά σωματίδια στο διάστημα. Συχνά συνδέονται με μαγνητικές καταιγίδες που είναι γνωστές ως στεμματικές εκτινάξεις μάζας. Αν κατευθύνονται προς την Γη τότε μπορεί να επηρεάσουν ή να προκαλέσουν βλάβες σε τεχνητούς δορυφόρους, σε τηλεπικοινωνιακά συστήματα και σε επίγεια συστήματα μεταφοράς ενέργειας.


Οι επιστήμονες παρακολουθούν με προσοχή την περιοχή αυτή, η οποία βρίσκεται πλέον σχεδόν στο κέντρο του ηλιακού δίσκου, ώστε να είναι σε θέση να προειδοποιήσουν αν συμβούν κάποια έντονα φαινόμενα πάνω στον Ήλιο.Meteo.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου